אז הגעתם למסקנה שאתם צריכים אתר אינטרנט, וזו אכן החלטה נבונה. אבל רגע, זה ככל הנראה היה רק השלב הראשון. רגע לפני שאתם עוברים לשלב הבא ומתחילים להזיז עניינים, חשוב להכיר ולהבין כמה מושגים, ולא פחות חשוב – לגלות כמה זה עולה.
בין אם תבחרו לעשות זאת בעצמכם ובין אם תפנו לאיש מקצוע, הקמת אתר באינטרנט דורשת הבנה בסיסית של כמה מושגים שבהמשך גם יהפכו למצרכים ויהוו חלק בלתי נפרד הן מתהליך ההקמה של האתר והן מפעילותו השוטפת לאחר העלייה לאוויר.
שם מתחם – דומיין
נתחיל מהחלק הקל. שם המתחם (באנגלית: Domain) הוא למעשה "תעודת הזהות" של אתר האינטרנט שלכם. שם המתחם הוא רצף של תווים שניתן לכתוב בשורת הכתובת בדפדפן כדי להגיע אל אתר אינטרנט כלשהו, והנה דוגמה פשוטה – שם המתחם של אתר זה בו אתם קוראים את המאמר, הוא upnext.co.il. חשוב מאד ששם המתחם שתבחרו ייצג בצורה ישירה או עקיפה את מטרתו של אתר האינטרנט, למשל: תחום עיסוק, שם החברה, ראשי תיבות וכו'.
אף על פי שישנה אפשרות לרשום שמות מתחם במגוון שפות (כן, גם בעברית), נעדיף משיקולי תאימות ונוחות לבחור שם מתחם באנגלית. ומה באשר לסיומת? איך יודעים אם צריך לבחור בסיומת com, net, co.il או כל אחת אחרת? ובכן, אין כאן שחור או לבן, ואף אחד לא יאסור עליכם לרשום שם מתחם דווקא בסיומת שתרצו (בהנחה והיא פתוחה לרישום ציבורי), אולם חשוב לבחור בסיומת התואמת לאופיו של הגוף שבעבורו נרשם הדומיין. הנה כמה דוגמאות:
- סיומת com. נועדה עבור גופים מסחריים, לרוב בינלאומיים.
- סיומת co.il. נועדה עבור גופים מסחריים אשר ממוקמים או פועלים בישראל.
- סיומת org. נועדה עבור גופים שאינם מסחריים.
- באתר ויקיפדיה ישנה רשימה מלאה של סיומות הדומיינים, לעיונכם.
כמה זה עולה?
עלותו של דומיין ישראלי (co.il / org.il) נעה בין 65 ל-89 שקלים לתקופה של שנה אחת. עלותו של דומיין בינלאומי (com / net / org) לא רחוקה משם ונעה בין 15 ל-20 דולרים לתקופה של שנה אחת. חשוב לציין ששוק שמות המתחם הבינלאומיים הוא תחרותי מאד, ולכן לא מן הנמנע שתמצאו לעיתים הצעות מפתות לרכישת שמות מתחם בעלויות נמוכות כמו 5$ לשנה אחת. במקרים שכאלו, מומלץ לקרוא היטב את כל האותיות הקטנות ולחפש מידע על עלויות החידוש לאחר השנה הראשונה.
מהיכן מומלץ לרכוש דומיינים?
LiveDNS הינו רשם דומיינים ישראלי מוסמך בעל ממשק ניהול מתקדם ונוח. הוא לא הזול ביותר שתמצאו, אך ההפרש הזעום במחיר לעומת מתחריו יהיה שווה את זה במרבית המקרים.
שרת אחסון
מתכננים לבנות את האתר שלכם באמצעות שירות בניית אתרים דוגמת Wix? אין צורך ברכישת שרת אחסון, ניתן לדלג לכותרת הבאה – "תהליך ההקמה".
כאן זה מתחיל להסתבך. אם לפני רכישת דומיין צריך היה רק לבחור את השם המייצג ואת הסיומת המתאימה ביותר, אז כאן יהיו יותר בחירות שצריך לעשות, וכולן ישפיעו על המחיר. עד כמה ישפיעו? עלותו של שרת אחסון יכולה להתחיל במחיר של 36 שקלים לשנה ולהגיע גם לסכומי עתק בסדר גודל של עשרות אלפי שקלים בשנה – אבל סביר להניח שרובכם לא תגיעו לשם, לא כרגע בכל אופן.
שרת אחסון הוא למעשה מחשב מרוחק שמחובר 24 שעות ביממה לרשת האינטרנט ועליו נמצאים כל הקבצים הנחוצים לפעילותו של אתר האינטרנט – קבצי HTML, תמונות, סקריפטים וכיוצא בזאת. כפי שוודאי מוכר לכם מתהליך הרכישה של מחשב אישי, כל רכיב שתבחרו להוסיף או לשדרג יוסיף עוד קצת למחיר, וכך קורה גם כאן. רוצים חיבור מהיר יותר, שירות תמיכה מורחב או שטח גדול יותר לאחסון קבצים? תצטרכו לשלם.
אילו תכונות תצטרכו למשל לבחור?
- שטח אחסון (לרוב ב-GB);
- נפח תעבורה (כמות המידע שניתן יהיה להעביר בין השרת לגולשים מדי חודש, ניתן לדמות זאת לנפח חבילת הגלישה שספקיות הסלולר מעניקות ללקוחותיהן);
- מיקום השרת – ישראל, אירופה או ארה"ב;
- היקף השירות (תמיכה טכנית, גיבויים, יכולות מיוחדות);
- בשרתים לצרכים מתקדמים וכבדים יותר ניתן יהיה לבחור גם סוג מעבד, כמות זיכרון פיזי, מהירות חיבור לרשת ומערכת הפעלה.
כמה זה עולה?
במקרה זה אין תשובה חד משמעית. אולם, ניתן לומר בביטחון שעבור אתרים קטנים ניתן יהיה למצוא שירותי אחסון מהימנים, עם שרתים הממוקמים בישראל, במחיר שנע בין 750 ל-1200 שקלים בשנה. שרתים הממוקמים בחו"ל – אירופה וארה"ב – יהיו זולים ב-40% לפחות, אך שימו לב, הם עשויים להיות איטיים יותר עבור גולשים מישראל. עבור אתרים בינוניים וגדולים העלויות יהיו גבוהות יותר, ובהתאם לדרישות הטכניות של אתר האינטרנט המיועד.
שימו לב: ייתכן שחלק מחברות האחסון יציעו לכם במעמד הרכישה לקבל גם שם מתחם במתנה או בעלות מוזלת. גם במקרה זה חשוב לקרוא את כל האותיות הקטנות באשר לעלויות החידוש לאחר שנה, בעיקר מתוך מטרה לשמור על חופש תנועה: ייתכן שביום מן הימים נרצה להיפרד מחברת האחסון שלנו ולעבור לאחרת, וזה בהחלט אפשרי, אך מה יעלה בגורל שם המתחם שלנו? בדקו זאת! בכל אופן, ההמלצה החמה שלי היא לא לבצע רכישה של שם מתחם דרך ספק שירותי האחסון.
מהיכן מומלץ לרכוש שרת אחסון?
SPD היא חברה ותיקה בנוף הדיגיטלי בישראל, עם שרתים חזקים, שלל תכניות תמחור וצוותי תמיכה מקצועיים. מומלץ לסייר באתר האינטרנט של החברה על מנת לקבל מידע נוסף.
תהליך ההקמה
ישנן המון דרכים ושיטות לבניית דפים ואתרים באינטרנט. גם אם מאד נרצה, לא נוכל להעלות על הכתב את כולן, ולכן נציין את הנפוצות ביותר, עם חלוקה ברורה לשלוש כותרות משנה: מערכות קוד סגור, מערכות קוד פתוח, ופיתוח ייעודי.
מערכות קוד סגור
בהיבט של הקמת אתרים באינטרנט, מערכות קוד סגור מציעות מודל פשוט: שלם סכום סמלי בכל חודש, קבל את האפשרות להקים אתר בכמה דקות (או בכמה שעות במקרים מורכבים יותר). וכיצד זה מתאפשר? ניתן לקחת כדוגמה את Wix, חברה המציעה מערכת שכזו – עם אלפי תבניות של רכיבים שהוגדרו והוכנו מראש. למשל, ישנו רכיב של תפריט ראשי, אותו ניתן לעצב במגוון דרכים: החל מבחירת צבעים, דרך קביעת גדלים ועד להחלת אפקטים במעבר עכבר על אחד הקישורים בתפריט.
יתרונה של מערכת בקוד סגור ברור למדי, שכן היא מנסה להציע "את כל החבילה" תחת קורת גג אחת:
- אין צורך לשלם על שרת אחסון – החברה מאחסנת את האתר שלכם על השרתים שלה.
- אין צורך בידע טכני מורכב – המערכת מנגישה את כל היכולות גם לאנשים חסרי רקע.
- אין צורך באנשי מקצוע – המערכת מאפשרת מגוון רחב של פעולות בלחיצת כפתור.
אך האם זה באמת המצב? התשובה היא כן ולא. מערכות קוד סגור מצליחות אמנם לספק את הסחורה, אך היא תהיה בסיסית למדי ברוב המכריע של המקרים. מי שיחפוץ בפונקציונאליות רחבה ולו במעט מזו המוצעת על ידי המערכת, ייאלץ להתאכזב – זה לא אפשרי. מכאן בין היתר מגיע הכינוי "קוד סגור". בנוסף, גם התבניתיות עשויה להתגלות כבעייתית, שכן אתרים שנבנים באמצעות המערכות הללו יכולים להיות מאד דומים אחד לשני, ופחות ייחודיים.
ל-Wix ישנן כמה תכניות תמחור, כאשר התכנית החינמית והבסיסית ביותר מציעה שטח אחסון של 500MB בלבד ונפח תעבורה זעום, והיא גם לא מאפשרת לחבר לאתר שם מתחם עצמאי – ובמקרה זה תהיה לאתר שלכם כתובת גנרית ולא מייצגת. לקבלת הפריבילגיה לחיבור שם מתחם והעלאת נפח התעבורה, ניתן לרכוש את אחת מחבילות הפרימיום: החל מ-4.5$ לחודש לחבילה הבאה בהיררכיה.
מערכות קוד פתוח
בדומה למערכות קוד סגור, גם במקרה זה מדובר במוצר שהוכן מראש ומיועד לשימוש מידי, אלא שההבדל בין שני סוגי המערכות הוא עצום – לטובה ולרעה. מערכת קוד פתוח זמינה עבורנו בחינם לגמרי, אך לצורך הפעלתה נדרשים שני מצרכים: שרת אחסון ומעט ידע טכני, שכן היא נמסרת לנו כחומר גלם שהוא למעשה מערך קבצים אותו עלינו להעלות לרשת ואז גם לבצע התקנה בהתאם להוראות. לאחר ההתקנה, שנמשכת לא יותר מרבע שעה, ניתן יהיה להשתמש בתצורתה הבסיסית של המערכת כאתר אינטרנט פעיל ומתפקד לכל דבר.
במערכות אלו – דוגמת וורדפרס (לה ישנה גם גרסת קוד סגור) – ניתן לערוך שינויים עיצוביים ופונקציונליים במהירות הודות לאותן תבניות מוכנות שהכרנו ממערכות הקוד הסגור, אך יתרונה הגדול של מערכת בקוד פתוח הוא בכך שכל אדם העוסק בפיתוח תוכנה יכול ליצור תבניות שכאלו לטובת הכלל, וללא תלות כלשהי בחברה שפיתחה את המוצר. ומה ניתן לעשות אם לא מוצאים תבנית מתאימה, או אם מעוניינים בנראות, פונקציונליות והגדרות מורכבות יותר, או בקיצור – אתר אינטרנט ייחודי שיוכל לשרת את כל הצרכים שלנו? ובכן, שוכרים איש מקצוע שיבצע את כל ההתאמות הדרושות, בדיוק כפי שנגדיר לו. זוכרים? יש לנו את כל הקבצים של המערכת, ומכאן מגיע השם "קוד פתוח".
כמה יעלה לשכור איש מקצוע?
קשה לומר מראש. זה תלוי בעיקר בכמות שנות הנסיון שלו ובהגדרה המדויקת של מקצועו, אולם חשוב להבדיל בין שני סוגים של אנשי מקצוע שיכולים לסייע עם מערכות קוד פתוח: בונה אתרים ומפתח אתרים. על פניו ההגדרות נשמעות זהות, אך לא כך הדבר: בונה אתרים הוא אדם שלצורך איפיון ויצירת אתרים באינטרנט עושה שימוש בעיקר בכלים מוכנים והוא כפוף למגבלות הטכניות והתפעוליות שלהם. מפתח אתרים הוא אדם שבנוסף למה שעושה בונה האתרים, כותב גם קוד לתוך מערכת הקבצים ולרוב הוא אינו מוגבל ביכולותיו.
אם בכל זאת ננסה להציג טווח משוער של עלויות ונתייחס לאתר אינטרנט תדמיתי קטן ופשוט הכולל חמישה עמודים – אזי עלותה של עבודה שכזו תחת אחריותו של בונה אתרים יכולה לנוע בין 1,500 ל-4,500 שקלים עבור המוצר הגולמי (ללא שירותים מקיפים כגון אחריות והזנת תכנים). במקרה של מפתח אתרים, המוצר הגולמי יכול להגיע בעלותו גם עד 10,000 שקלים.
לא מבינים את פשר ההפרש? על ההבדלים בין בוני אתרים למפתחי אתרים ניתן יהיה לקרוא בהרחבה במאמר שיפורסם בקרוב.
פיתוח ייעודי
במקרים מאד ספציפיים, לגופים מסוימים (דוגמת בנקים וחברות ענק) יידרש אתר אינטרנט מורכב ומסועף מאד, כזה שפיתוחו באמצעות אחת המערכות המוזכרות מעלה עשוי שלא להתאים ממגוון רחב של סיבות ושיקולים. במקרים שכאלו אין הרבה ברירות, אלא לפנות לפיתוח ייעודי של מערכת מ-0 ל-100. עלויות הפיתוח של מערכת כזו עשויות להיות גבוהות מאד – בין עשרות למאות אלפי שקלים – שכן כל רכיבי המשנה שקיימים באופן מובנה במערכות הקוד הסגור והפתוח, אינם קיימים כלל וצריך לכתוב אותם מחדש. בנוסף לכך, זהו תהליך שעשוי לארוך חודשים ארוכים ולכלול כמה סבבי איפיון, פיתוח ובדיקות – בהתאם לגודלה של המערכת הנדרשת. בעבר הרחוק היו מפתחים גם אתרי תדמית קטנים בשיטה זו, אך היום זה בודאות לא יקרה נוכח העלויות הגבוהות, והתאמתן של מערכות הקוד הפתוח כמו כפפה ליד עבור הצרכים הבסיסיים.
סיכום
במאמר זה נחשפנו לכמה מושגים שיהיו חלק בלתי נפרד מתהליך ההקמה של אתר האינטרנט שלכם, ומי שבאמת עבר על כולו הבין לבטח שמאד קשה להעריך עלויות לפני שיודעים מה ואיך בדיוק רוצים להקים, אך כן היה אפשר ללמוד על סדרי הגודל ועל מה שבסופו של דבר קובע את המחיר. ניגשים בקרוב להתליך הקמה של אתר אינטרנט? קחו לעצמכם כמה שעות, וגם ימים אם צריך – וכתבו מסמך איפיון שיסייע לכם להבין בפרטי פרטים מהן הדרישות, כך יהיה קל יותר לגשת לתהליכי קבלת ההחלטות. בשלב מאוחר יותר, אם תחליטו להיעזר באיש מקצוע, האיפיון הזה שכתבתם יעזור לו מאד, ואם לא כתבתם – אז הוא יבקש שתכתבו.
זכרו: לא משנה באיזו דרך תבחרו – היו שקולים, תשאלו שאלות, נסו להבין מה אתם מקבלים ובתמורה למה. להגיע לתהליך שכזה עם הבנה ובקיאות בפרטים תסייע עד מאד. עדיין לא בטוחים? מרגישים מבולבלים גם לאחר קריאת המאמר? מלאו את הטופס בתחתית ונשמח לחזור אליכם לשיחת ייעוץ, ללא תשלום וללא התחייבות.